Ful Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Filipinler ve Endonezya’nın ulusal çiçeğidir. Aynı zamanda Arap Yasemini olarak da bilinmektedir. Aslında Ful Çiçeğinin Arabistan ile arasında kuvvetli bir bağ bulunmamaktadır. Asya’da pek çok bölgede Ful Çiçeği dini ritüeller için kullanılmaktadır. Ayrıca Hindistan’da antinflamatuar, antiseptik, analjezik ve yatıştırıcı özellikleri ile bilinmektedir. Hindistan’a özgü bir bitki türüdür. Büyük yasemin ailesinin içerisinde yer almaktadır.

Ful Çiçeği Özellikleri

Hem çalı hem de tırmanıcı şekilde gelişim sergileyen bir bitki türüdür. Ful çiçeğinin gelişimi oldukça yavaştır. Fakat uzun süre geçip kök kısımları güçlendikten sonra gelişim hızında artış meydana gelmektedir. Esnek ve uzun dallar uzattığında doğru budamalarla gardenya gibi çalı görüntüsüne sahip çiçekli bir bitki biçiminde yetiştirilebilir. Zaten ful çiçeği fazla uzun zamanlı güneş ışığı alabileceği bir ortamdaysa kendiliğinden çalı şeklini almaktadır. Fakat yine de bazı zamanlarda düzensiz bir şekilde uzamalar sergiler ve dalları destek olmadan duramaz. Düşük güneş ışığı alan bölgelerde uzamaya devam eder. Bu bitkinin görüntüsü oldukça güzeldir. Aynı zamanda her çeşit budama işlemini tolere etmektedir. Ful çiçeğinin yapraklarının şekli ovaldir. Tek parça olan yaprakların şekli düzgün değildir. Yaprakları eğri büğrüdür. Bir yıldan fazla bir sürede yaprakları taze ve yeşil bir görünümde kalmaya devam etmektedir. Yaprakların sap kısımları 4-5 milimetre kadardır. Farklı şekildeki yaprakları ile diğer yasemin türleri arasında ayırt edilebilirler.

Ful Çiçeği Bakımı

Büyüme esnasında, bilhassa kuru yaz dönemlerinde düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Nem dengesini korumak için ayak malçlanmalıdır. Kış aylarının sonlarına doğru kompost eklemek yararlı olacaktır. Kış mevsimi yaklaşırken bitkinin dondan korunması için önlem almak gerekmektedir. Ekim ve Mayıs aylarının arasında bitki seraya yerleştirilmelidir. Ful çiçeği sıcağı sevmektedir ve ısının düşük olduğu bölgelerde çiçek açmaya yatkın değildir. Bu bitki için güneş ihtiyacı tam gün, yarım gün, doğrudan olmayan az güneş ve hatta hafif gölge ile karşılanabilir. Tam gölge mekanlar hariç her türlü ortama uyum sağlayabilmektedir. Güneşin yeterli oranda olduğu yerlerde hava serin ise bitki dar saksılara ekilmelidir. Kullanılan dar saksı sayesinde kök kısımları daha kolay ısınır ve kesinlikle çiçek açar.

Eğer ev ortamında ful çiçeği yetiştirilecekse konumlandırıldığı ortam havadar ve güneşli olmalıdır güneşin saksıyı, dalları ve yaprakları ısıttığı taktirde çiçek açması kaçınılmazdır. Ev içerisinde yetiştirilen ful çiçeğinin toprağı havadar olmalıdır. Bitkinin toprağına iri taneli dere kumu ve ponza taşı karıştırılmalıdır. Bu şekilde toprağın havadarlığı ve süzekliği daha da artırılacaktır.

Ful Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Ful çiçeği yoğun ve keskin bir kokuya sahiptir. Bitkinin çiçek açması sıcak havalara bağlıdır. Aslında bitkinin gelişimi sıcak ile doğru orantılıdır. Çiçek tomurcukları uzayan dalların uç kısımlarında mini brokoliye benzer bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Çıkan bu tomurcuklar daha çok çiçeğin olgunlaşmamış yeşil ve ufak haline benzemektedir. Bazı zamanlarda tomurcuklanma kristata biçiminde gür bir şekilde olmaktadır. Çiçeğin renginde büyüdükçe açılmalar meydana gelmektedir. Çiçekler tam olarak beyaz rengini aldığında koku yaymaya başlamaktadır. Çoğunlukla solmadan bembeyaz kalmaları 24 saati geçmemektedir.

Ful Çiçeği Sulaması

Çiçeklerin korunabilmesi için bitkinin soğuk hava akımlarından uzak tutulması gerekmektedir. Sulama uygulamasının ise gün aşırı yapılması yeterlidir. İlkbahar mevsiminin başından eylül ayının ortasında kadar her 15 günde bir sıvı gübre uygulaması yapılabilir. Ful çiçeğine yaz aylarında bol sulama yapılmalıdır. Ancak kış aylarında sulama yapılırken toprağın kuruması beklenmelidir.

Ful Çiçeği İklim İsteği

Bu bitki türü Akdeniz iklimine oldukça uyumludur. Bitkinin yaprak kısımları kış mevsiminde dökülmemektedir. Bitki sıcak havalardan hoşlandığı için sonbahar aylarında erkenden gelişimi durmaktadır. Ayrıca ilkbahar aylarında uyanmak için acele etmemektedir. Ful çiçeği -4 dereceye kadar yaprakları zarar görmeden dayanabilir. -8 derece civarında ise yapraklarını ve hassas taze dallarını kaybeder. Eğer daha düşük sıcaklıklara maruz kalırsa toprak üstündeki tüm dalları kurur. Değişen durumlara bağlı olarak bitkinin tamamı ölebilir.

Ful Çiçeği Nasıl Ekilir?

Bu bitki türü genellikle seralarda yetiştirilmektedir. 5 dereceye kadar dirençli olabilen bu tür belirli ortamlarda rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Koyu yeşil yaprakları ve güzel çiçekleri ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu güzel görünümünü yıl boyunca koruyabilir.

Eğer ful çiçeği ekilmek isteniyorsa güneşte iyi drene edilen zengin içerikli topraklar kullanılmalıdır. Ayrıca aşırı derecede nem olmadan yetiştirilmesi daha iyi bir neticeye ulaşılacaktır. Bitkinin sera toprağına ekilmesi gerektiğini belirtmekte fayda vardır.

Ful Çiçeği Toprak ve pH Hassaslığı

Jasminum sambac türleri bitkisel organik maddeler bakımından zengin, asit oranı az ve nötr topraklarda güzel bir şekilde yetişmektedir. Ful çiçeği ise asit oranı bir miktar fazla topraklarda daha iyi yetişmektedir. Alkalinli topraklara da uyum sağlayabilmektedir. Ancak bu türdeki topraklarda coşkulu bir gelişim sergilemez.

Ful Çiçeği Saksı Değişimi

Köklerin saksı içerisinde sıkı bir yumak oluşturması halinde daha büyük bir saksı içerisine alınması gerekmektedir. Bazı bitki türleri kök kısımlarının yumak halinde olmasından hoşlanmaktadır. Ancak ful çiçeği bu durumdan hoşnut olmaz. Sıcaklıkların yüksek olmadığı bölgelerde geniş saksı kullanımı iyi değildir. Bunun sebebi ise ful çiçeği gelişiminde ve çiçeklenmesinde köklerin ısınmasının önemli oluşudur. Bu yüzden bitkinin fazla geniş saksılara ekilmemesi ve ayrıca köklerin sıkışık olmaması gerekmektedir.

Ful Çiçeği Çoğaltma

Basit daldırma, yarı olgun dal çeliği ve tepe çeliğiyle ful çiçeği dalları rahatlıkla köklenmektedir. Bu uygulamalar ile çoğaltılabilir ancak dikkatli olmak gerekir. Bahar aylarının başında don olaylarının olmadığı dönemlerde mart aynının sonu gibi çoğaltma işlemi yapılabilir. Kesilen yapraklı dallar direk olarak toprağa ekilmelidir. Toprak iri dişli kum ya da perlit ile karıştırılmış olmalıdır.

Ful Çiçeği Dinlendirme ve Budama

Kış döneminde soğukta kalıp gelişmiyorsa zaten güzelce dinleniyor demektir. Ancak gelişiminde sorun yoksa ve sıcak ortamda bulunuyorsa aralık ayının ortasından şubata kadar sulama azaltılarak bitki dinlendirilmelidir. Dinlendirme döneminin sonunda ise bitki düzgün bir şekilde budanmalıdır. Bitkinin budaması istenilen şekilde yapılabilir. Aynı zamanda çiçekler geçtiğinde de küçük budamalara yapılmalıdır. Bitkinin tekrar tekrar çiçek açmasında budama işlemi yararlı olmaktadır. Eğer bitki bahçede yetiştiriliyorsa ilkbahar mevsiminin başında budama yapılmalıdır.