En Popüler Ev Bitkileri ve Bakım İpuçları

Bitkilerin yerleştirildikleri ortamın havasını değiştirmek gibi bir özelliği vardır. En popüler bitki türlerini evinize yerleştirerek atmosferin değişmesini sağlayarak daha sağlıklı bir ortamda yaşayabilirsiniz. Bitkilerin nem dengeleme ve havayı kirlerden arındırma özellikleri sayesinde bulunduğunuz ortamdaki negatif enerjiyi ortadan kaldırabilirsiniz. Daha pozitif hissetmek ve yaşadığı ortama renk katmak için birçok kişinin evinde bulunan bitkilerden edinebilirsiniz.

Salon bitkilerinin bakımı son derece basit olduğu için çok fazla rağbet görmektedir. Düzenli gerçekleştirilen sulama ve yıl içerisinde 1 kez toprak değişimi yapılmasının ardından bitkinizin geldiği durumu gözleyebilirsiniz. İşte sizler için hazırladığımız bazı popüler ev bitkileri...

Difenbahya

En fazla tercih edilen ev bitkileri arasında yer alan difenbahya, geniş yaprak kısımları ile gösterişli bir bitki olarak anılmaktadır. Bu bitki türünün bakımı son derece basittir. 2 gecede 1 olacak şekilde su vermek koşulu ile yetiştirebilirsiniz. Alacalı ve çilli yaprak kısımları, yeşilin her tonunda olabilmektedir. Bilhassa da kahve ve krem tonlarında mobilyalara sahipseniz kesinlikle difenbahya tercih etmelisiniz. Ortam sıcaklığı 15 derecenin altına inmedikçe sağlıklı bir biçimde gelişim sergilemektedir.

Aşk Merdiveni

Yeşil ve ince yaprak kısımlarına sahip olan aşk merdiveni, zarif görüntüsü ile en fazla tercih edilen bitki türleri arasında yer almaktadır. Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu zamanlarda her akşam sulama ihtiyacı duyan aşk merdiveninin yaprak kısımları geliştikçe sarkar. Aşk merdiveni yüksek yerlerde yetiştirilmek için uygun bir bitki türüdür. Yaprak kısımları geliştikçe aşağıya doğru sarkar ve göz alıcı bir görüntü meydana getirecektir. Ev dekorasyonunda bitki kullanmak isteyen kişilerin aşk merdiveni tercih etmesi tavsiye edilmektedir.

Kroton

Kahve, turuncu ve sarı tonlarında mobilyaya sahip olan kişilerin tercih edebileceği bir bitkidir. Kırmızı ve yeşil renk tonları ile bir uyum ve geçiş içerisinde olan kroton, evlerde sıklıkla tercih edilen bir türdür. Eğer renkli bir bitki yetiştirmeyi arzu ediyorsanız geniş yapraklarıyla çoğaldıkça çoğalan krotonu tercih edebilirsiniz. Güneş ışığını kısmen alması yeterli olan krotonu akşam saatlerinde az miktarda sulamayı ihmal etmemelisiniz.

Zeze Çiçeği

Bulunduğu ortama renk ve canlılık katan bir bitki türüdür. Yaprak kısımlarının narin görünümü ruhun dinlenmesini sağlarken evde meydana getirdiği değişim sizi memnun edecektir. Zeze çiçeğinin yaprak kısımlarına dikkatli bir şekilde bakıldığında mumsu bir görüntü fark edilir. Zeze çiçeği uzun süre boyunca yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Zeze çiçeği bir defa sulandığı taktirde 2 hafta boyunca idare edebilmektedir.

Areka Palmiyesi

Tropikal bitki türleri arasında yer alan areka palmiyesi, yaprak kısımlarının beslenebilmesi için parlak bir ışığa ihtiyaç duyar. Bunu sağlayabilmek için areka palmiyesini pencere kenarına yerleştirebilirsiniz. Tropikal bir bitki olduğundan dolayı nemden ve sudan hoşlanır. Bitkiyi sık sık kontrol ederek sulamasını aksatmamalısınız. Areka palmiyesi verimli bir ortama yerleştirildiği ve bakımları doğru bir şekilde yapıldığı taktirde evin tavanına kadar gelişim sergileyebilir. Bu sebepten dolayı areka palmiyesi için geniş saksıları tercih etmelisiniz.

Devetabanı

Devetabanı birbirinden bağımsız ve geniş yaprak kısımlarına sahiptir. Bu bitki türünün yeni bir yaprak vermesi ilk olarak rulo biçiminde ön plana çıkar. Rulo yaprak kısmı birkaç gecede kendisini bırakır, büyük ve gösterişli yeni bir dal oluşur. Devetabanını ev ortamında güneş gören bir yere yerleştirmelisiniz. Fakat yaprak kısımları geliştikçe saksının da gelişmesi gerektiği akıllardan çıkmamalıdır.

Salon Sarmaşığı

İç ortamları renklendiren salon sarmaşığının yetiştirilmesi son derece kolaydır. Orta boyutlarda bir saksı ve güneş ışığı bulunduğunda sarmaşık evin her bir köşesini çevreleyebilir. Salon sarmaşığı güneş ışığından hoşnut olan bir bitki türüdür. Bu sebepten dolayı bulunduğu ortamın aydınlık olmasına dikkat etmelisiniz.

Bambu

Fil ayağı veya büyük boyutlu uzun cam vazolarda yetiştirilebilen bambuların bakımı oldukça zahmetsizdir. 2 hafta 1 kez suyunu değiştirip güneş ışığı gören bir yere bambuları yerleştirdiğinizde yapraklarını sergilemeye başlar. Bambu bitkisinin bebeklik evresi dümdüz bir çubuk halindeyken, olgunluk döneminde ince yeşil renkli yapraklara sahip olur. Verimli bir biçimde gelişmesini arzu ediyorsanız her hafta dinlendirilmiş maden suyunu suyun içerisine ilave edebilirsiniz.

Atatürk Çiçeği

Yeşil yaprak kısımlarına sahip kırmızı renkli Atatürk çiçeği yerleştirildiği her ortamda dikkatleri üzerine çeker. Çiçeklendiğinde az miktarda sulamalardan hoşlanan bu bitki bulunduğu ortama renk ve canlılık katmaktadır.

Orkide

Zarif detaylardan hoşlanan bir kişiliğe sahipseniz orkide tam da size göre. Şeffaf saksılar içerisinde yetiştirilmesi gereken orkide, usulca sulanmaktan hoşlanmaktadır. Bilhassa gece saatlerinde sulandığında yaprakları kendisini ertesi gün gösterecektir.

Yukka

Yukka bitkisinin çiçekleri tek bir saksı içerisinde biri uzun biri kısa olan kök kısımlarından meydana gelir. Yukka salonlarda sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Soğuk ve sıcak havaya karşı da dayanıklı bir yapıya sahiptir. Toprak kuruduğu zaman sulama yapılması uygun olacaktır. Saksısını da bitkinin boyutuna göre değiştirmeniz gerekmektedir. Kök kısımları geniş ve dirençli olduğundan dolayı ufak saksıların içerisinde sıkılabilir.

Ficus Benjamin

Ficus benjamin sudan hoşlanan bir salon bitkisidir. İnce dal kısmı üstünde yoğun halde olan ufak yaprakları mevsime bağlı olarak dökülür. İç ortamlarda bilhassa antre gibi yerlerde tercih edilen bitki yatak odası için de uygundur.

Dracena

Dracena bitkisi salonlarda yetiştirilen bitkiler arasında popüler olan bir türdür. Bu bitki türünün kontrolü bir şekilde sulanması tavsiye edilmektedir. Zarif ve ince uzun dallara sahiptir. Susuz bırakıldığı taktirde bu dallar kendisini aşağıya doğru bırakır. Fakat sulaması ve havalandırılması aksatılmadığı taktirde güçlü olmaya devam eder.

Paşa Kılıcı

Paşa kılıcı bitkisi olduğu ortamdan memnunsa yavru kökler verir. Bu yavru köklerden ilginizi eksik etmezseniz gelişir ve birçok yeni dal meydana gelir. Paşa kılıcı bitkisi geliştikçe bulunduğu saksı içerisinden dallarını sarkıtır. Sarı ve yeşil renkleri ile bir bütün halinde olan paşa kılıcı, evlerde nem dengesini muhafaza edebilmek için ideal bir bitkidir.

Guzmanya

Kök kısımlarına yakın olan yaprakların yeşil renkli, üst kısımlarındaki yaprakların kırmızı renkli olduğu guzmanya popüler olan bir bitkidir. Sıcak havaların olduğu dönemlerde sık ancak az sulamaları arzu etmektedir. Şayet guzmanyanın kırmızı renkli olan yapraklarının solgun görünmesini istemiyorsanız bulunduğu ortamın havalanmasına da özen göstermelisiniz. Guzmanyayı evinizin istediğiniz herhangi bir köşesine yerleştirebilirsiniz.