Egzotik Güzellikler: Dünyanın En Benzersiz Çiçekleri

Egzotik bitkiler asıl yaşam ortamının dışına bilerek ya da bilmeyerek getirilmiş ve burada yaşamını devam ettirmeye başlamış türlere verilen isimdir. Yerel olmayan bitki çeşitleri girmiş oldukları ekosistemler üzerinde farklı etkiler sergileyebilirler. Getirildikleri bölge haricine de yayılmış olan egzotik bitki çeşitleri istilacı olarak adlandırılır. Egzotik çeşitlerin etkileri son derece farklılık gösterebilir. Bazı egzotik çeşitlerin girdikleri ekosistem üzerinde yıkıcı ve olumsuz etkileri görülebilirken bazıları ya etkisiz olur ya da önemsenmeyecek derecede etki gösterir. Bazı egzotik çeşitler, zararlılar ile başa çıkabilmek için bilinçli bir şekilde ekosistemlere getirilmiştir. Biyolojik mücadelede kimyasal pestisitlerin yerine tercih edilen bu türler tarım için faydalı olarak görülebilirler. Bazı hallerde ise uzun süreçte etkilerin olumlu mu olumsuz mu olacağı hakkında tam olarak bir bilgi mevcut değildir.

Bottle Brush

Dilimizde bu bitki fırça çalısı olarak adlandırılmaktadır. Bu bitki türü Avustralya’nın doğu ve güneydoğusunda yer alır. Adını, gövde kısmından çıkan dikenli yapıdaki çiçeklerinin biberon fırçası şekli ile benzerlik göstermesinden alan fırça çalısı, yaz mevsimi geldiğinde çiçek açmaktadır.

Blood Lily

Blood Lily son derece etkileyici bir görünüme sahip olan bir bitki türüdür. Güney Afrika’nın kuzey bölgelerindeki kayalık alanlarda gölgelik yerlerde yetişmektedir. Kırmızı renkli, uzun şekilli kılcal çiçekleri yüksek oranda toksin içeriğine sahiptir. Fakat kök kısımları ile beraber kullanıldığı zaman pek çok hastalığın tedavisinde yarar sağlamaktadır.

Etlingera

Zencefilgiller ailesi içerisinde yer alan etlingeranın yaklaşık olarak 100’e yakın çeşidi bulunmaktadır. Anavatanı Endonezya ve Malezya olan bir süs bitkisidir.

Blue-Passion Flower

Bu bitki passiflora ve çarkıfelek isimleri ile de bilinmektedir. Bu çiçek Orta Amerika ve Asya’nın ılıman iklim bölgelerinde gelişim sergilemektedir. Çoğunlukla uyku sorunları ve sinir sistemini düzene sokma, rahatlatma gibi etkileri ile bilinmektedir.

Musas

Anavatanı Kolombiya And Dağları olan muz çiçeği, muz demetinin bitimindeki büyük, koyu mor renge sahip olan bölümdür. Çiçek bölümündeki vitamin ve mineraller sayesinde pek çok hastalığa iyi gelmektedir.

Grass of the Dew

Üstünde sarı noktalara sahip olan mor tüylü bir bitki olan grass of the dew, Çin İmparatorluğu’nda romatizmal enfeksiyonların tedavisi yapılırken kullanılmıştır. Yaşadığımız dönemde ise Dior laboratuvarları tarafından epidermisin hidratasyon sistemini düzene soktuğu görülmüştür.

African Tulip

Afrika lalesi adı ile bilinen bitki, Afrika ormanlarında yer alan yaprak dökmeyen ağaçlar arasında yer almaktadır. Kırmızı renkli ve hoş laleye benzeyen çiçeklere sahiptir. Lalelerin içini açmak amacı ile kestiğiniz zaman çiçek tomurcuklarının içerisinde yer alan su sebebiyle bir çeşme gibi fışkırır. Bu sebepten dolayı bu bitki aynı zamanda çeşme ağacı olarak da adlandırılmaktadır.

Alpinia

Zencefilgiller ailesi içerisinde yer alan alpinia açık pembe tonlarından koyu kırmızıya kadar pek çok renk ve tonda olabilmektedir. Genel olarak Orta Amerika’da yer alsa da Asya’nın yağmur ormanlarında da yetiştiği görülmektedir.

Blue Jacaranda

Brezilya gül ağacı ismiyle de bilinen mavi jacaranda, Brezilya ve Peru etrafındaki tropikal alanlarda yaygın bir şekilde görülmektedir.

Bitter Gourd

Kabakgiller ailesi içerisinde yer alan kudret narı, tırmanıcı, ince gövde yapısına sahip bir bitki çeşididir. Türkiye'de meyvesi ve yararları ile ön plana çıkan bu bitkinin anavatanı tropik Afrika olup, Asya, Doğu Hindistan, İtalya ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde de yetişmektedir. Kudret narının meyvesi pek çok rahatsızlığa iyi gelen bir özelliğe sahiptir.

African Moon

Afrika ayı olarak dilimize geçen bu bitki bahar ayları geldiğinde çiçek açmaktadır. Afrika ayı beyaz papatyaya benzeyen çiçek kısımlarına sahiptir. Özellikle bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Afrika aynın değişik olan bir özelliği de gece saatlerinde veya karanlık bulutlu günlerde, hatta yağmur yağmadan önce çiçek kısımlarının yapraklarını kapatmasıdır.

Amazon Zambağı

Güney Amerika’ya özgü olan gölgeden hoşnut olan bitkiler arasında yer alan Amazon Zambağı, saksı bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Yıl içerisinde iki kez çiçek açan Amazon Zambağı beyaz renkli çiçeklere sahiptir.

Angel wing Begonia

Bir begonya türü olan bu bitki kırmızı, turuncu ve pembe tonlara sahip olan çiçekler açmaktadırlar. Kanatlara benzeyen hoş yaprakları onun melek kanatlı begonya ismini almasına neden olmuştur.

Flame of the Forest

Ormanın alevi şeklinde dilimize çevrilebilecek bu bitki orta boyutlarda ağaçlar olarak gelişmektedirler. Kokusu olmayan ve parlak görünümlü çiçeklere sahiptirler.

Koutruk Lei

Mavi renkli ufak çan biçimindeki çiçeklere sahip olan bu bitki çok fazla bilinmemek ile beraber 9 senede bir defa çiçek açan son derece spesifik bir bitki türüdür. Bu bitki türü Hindistan’ın Sekmai bölgesinde gelişim göstermektedir.

Laelia

Bakıldığında farklı bir tür orkideye benzese de botanik adı laelia angereridir. Bu bitki türü leila olarak adlandırılan sınıfa ait olan cinslerden biridir. Çok kısıtlı bir alan içerisinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Frangipani

Bu bitki türü pek çok farklı isimle anılmaktadır. Bu isimler arasında Hint Mabet Ağacı yer almaktadır. Çeşitli ülkelerde Tapınak Ağacı, Amapola, Ölü Adamın Parmakları ve Champa gibi değişik adlarla da anılmaktadır. Frangipani güçlü ve dikkat çeken çiçeklere sahiptir. Aynı zamanda hoş bir kokuya sahip olduğu da söylenmektedir.