Egzotik Bitkilerin Yetiştirilmesi: Nadir Bitkilerin Bakımı ve Toprak İhtiyaçları

İnsanlar geçmiş zamanlardan günümüze kadar bitkileri farklı amaçlar doğrultusunda kullanmışlardır. Bu amaçlar arasında estetik amaç doğrultusunda kullanılması beslenme amacıyla kullanılması kadar eski dönemlere uzanmaktadır. İnsanlar doğada bitkilerin hayatlarındaki rolünü fark ettikten sonra bitkiler ile aralarındaki bağ güçlenmiştir.

Günümüz koşullarında git gide şehirleşen ve doğadan ayrı kalan insanlar doğa ve doğa unsurlarına olan ihtiyaçlarını bitkileri şehir içerisine, kent ekosistemlerine kazandırarak gidermeye çalışmaktadırlar. Bu doğa unsurları içerisinde en çok kullanılan bitkiler, şehirlerde bahçelere, park alanlarına, orta kaldırımlara ve yerleşim yerlerinin etrafına geniş ölçüde konumlandırılmaktadır.

Ülkemizde estetik amaç güderek yetiştirilen bu bitkilerin büyük bir kısmının anavatanı ülkemiz değildir. Ülkemizde estetik amaçlar ile kullanılan bitki türlerinin yurtdışından getirilen egzotik çeşitler olduğu görülmektedir. Çiçek piyasasında, şehir florasını meydana getiren bitkilere bakıldığı zaman egzotik çeşitlerin baskın olduğu fark edilmektedir. Örnek verebilecek olursak çiçek piyasasında yaygın bir biçimde satışı yapılan orkide (Phalaenopsis) çeşitleri egzotik bitkilerdir ve ülkemizde doğal olarak yetişmezler. Bunun ile birlikte anavatanı Türkiye olan pek çok orkide (Ophrys) çeşidinin bulunduğu bilgisi mevcuttur.

Bu yazımızda siz okurlarımız için bazı egzotik bitki türleri hakkında bilgilendirme yapacağız.

African Moon

Türkçede Afrika ayı anlamına gelen bu bitki bahar ayları geldiğinde çiçek açıyor. Bitkinin beyaz papatyalara benzeyen çiçekleri mevcut. Bahçe ve parklarda özellikle süs bitkisi olarak kullanılıyor. Bu bitkinin farklı olan bir özelliği ise geceleri veya karanlık bulutların olduğu zamanlarda, hatta yağmur yağmadan evvel çiçeklerindeki yapraklarını kapatmasıdır.

Alpine Aster

Aster alpinus şeklinde dilimize çevrilen alpine aster, bildiğimiz yıldızpatı familyası içerisinde yer almaktadır. Pembe, mavi ve mor renkli çiçeklere sahip olan bu bitki geç ilkbahar yaşayan yerlerde ya da yaz mevsimi başlarında çiçek açar. Bazı yerlerde ise çiçeklenmesi için yaz mevsiminin yarılanmış olması gerekir.

Blanket Flower

Botanikteki ismi Gaillardia aristata olan Blanket Flower bitkisi battaniye çiçeği olarak değil kanarya otu olarak ülkemizde bilinmektedir. Papatyaya benzeyen çiçeklere sahip olan Blanket Flower turuncu, kırmızı ve sarı renk tonlarında çiçekler açmaktadır. Çiçeğe ismini ise 18. yüzyılda yaşayan bir Fransız olan M. Gaillard de Charentonneau isimli kişiden almıştır.

Bledding Heartwine

Bu bitki kanayan kalpler ya da ağlayan kalpler olarak da bilinmektedir. Kanayan kalpler bitkisinin 400’den fazla çeşidi mevcuttur. Kanayan kalpler bitkisinin her çeşidi aynı bölge içerisinde yetişmemektedir. Farklı bölge ve iklim şartlarına adapte olmuş çeşitleri bulunmaktadır.

Blue Dawn Flower

Dilimize mavi şafak olarak çevrilen bu bitki, gece sefası bitki grubunun üyeleri arasında yer almaktadır. Morlu mavili renk tonlarına sahip olan bu bitkinin botanikteki ismi Ipomoea indica olarak bilinmektedir. Bitkinin yetiştirilmesi sırasında kontrol altında tutulması önerilmektedir.

Hibiscus

Hibiskus, yaprak kısımları kurutulduktan sonra çay yapılarak tüketilen bir bitki türüdür. Yüksek oranda lif kaynağına sahip olması ile şifalı bir bitkidir. Hibiskus tropikal iklim bölgelerinde yetiştirilmektedir. Pembe, mor, beyaz ve kırmızı renklerde olabilen, 5 adet yaprağı olan çiçekleri bulunmaktadır.

Morning Glory

Morning glory bitkisinin çiçek kısımları mavi, kırmızı, beyaz, mor ve sarı renginde olabilmektedir. Ülkemizde gündüz sefası olarak biline bu bitki tam gün güneş isteyen bir türdür.

Heliconia

Türkçeye doğrudan okunduğu biçimde çevrilen helikonya, Yunan mitolojisinde sanat ve bilimlerin dokuz tanrıçası olarak kabul gören Mesus’un kolu olan Helicon Dağı’nın ismini almaktadır. Muses ise muz çiçeği manasına denk gelmektedir.

Golden Shower

Adını görüntüsünden alan bir tür sinamekidir. Ağaç dallarında yer alan çiçekler bir yapmur damlası gibi aşağıya doğru sarmaktadır. Altın renkte olan sarı çiçekleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bu bitki bazı tıbbi uygulamalar için de kullanılabilmektedir.

Frangipani

Frangipani pek çok farklı ad ile bilinmektedir. Bu isimlerden birisi de Hint Mabet Ağacıdır. Çeşitli ülkelerde tapınak ağacı, amapola, ölü adamın parmakları gibi çeşitli adlar ile de anılmaktadır. Bu bitkinin kuvvetli ve cezbeden çiçekleri bulunmaktadır. Aynı zamanda frangipani bitkisinin hoş bir kokuya sahip olduğu da söylenmektedir.

Cryptopodium

Sarı tonlara sahip olan çiçekleri bulunmaktadır. Çiçekleri ile dikkatleri üzerine çeken crytopodium, orkide familyası içerisinde yer almaktadır. Dağınık dağlarda yetiştiği bilinmektedir ve yaklaşık 40 adet çeşidi olduğu bilgisi mevcuttur.

Cosmos Pink

Bu bitki Meksika yıldızı ismi ile de bilinmektedir. Kozmos, bütün evrende yer alan tüm madde ve enerji şekillerini kapsayan bütüne verilen isimdir. Ayrıca bir bitki familyasına adını vermektedir. Cosmos pink yıl içerisinde 2 kez çiçek açmaktadır.

Constantia

Orkide ailesi içerisinde yer alan endemik bir bitki çeşididir. Constantia bitkisinin 6 adet çeşidi Brezilya’da endemik olarak yetişmektedir.

Blue Jacaranda

Mavi ve mor renk tonlarında çiçeklere sahip olan bitkinin çiçek kısımları boru biçimindedir. Bu bitki türü uzun ve heybetli bir ağaçtır. Aynı zamanda bonsai olarak da yetişebilmektedirler.

Bitter Gourd

Kudret narı olarak bilinen bitki tropik Afrika’ya özgü bir asma çeşididir. Biz genel olarak onun sahip olduğu turuncu renkli meyveyi biliyor olsak da son derece narin çiçeklere sahiptirler. Bu bitkinin meyvesi yeşil halde iken toplanmaktadır. Ayrıca kan yapıcı, şeker düzenleyici ve mide onarıcı özelliğe de sahiptir.