Dua Çiçeği (Calathea) Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kalın yaprakları ve sade görünümü ile ev dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen bir türdür. Dua çiçeği bulunduğu ortama otantik bir hava katmaktadır. Bitki yetiştiricilerinin gözde çiçeklerinden biri olan dua çiçeği bulunduğu ortamda göze çarpmaktadır. Dua çiçeği, Marantaceae familyasının içerisinde yer almaktadır. Dua çiçeği Maranta cinsine ait olan bir bitkidir. Dua çiçeği ile benzerlik gösteren 20 adet alt tür mevcuttur. Genellikle salon çiçeği olarak yetiştirilmektedir. Yapraklarının orta kısımlarında farklı renkte desenler bulunmaktadır.

Dua Çiçeği Özellikleri

Dua çiçeğinin çeşidine göre sahip olduğu nitelikler farklılık gösterebilmektedir. Ancak dua çiçeğinin genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

·     Güzel görünüme sahip olan bir bitki türüdür.

·     Bilimsel adı Maranta’dır. Bilimsel adını İtalyan botanikçi Bartalomeo Maranta’dan almaktadır. Bunun sebebi ise çiçeği bu kişinin keşfetmiş olmasıdır.

·     Yaprak kısımları desenlidir.

·     Aşırı derecede büyük olan saksılardan hoşlanmazlar.

·     Güneş battığında bitkinin yaprak kısımları dua eden bir kişinin ellerine benzemektedir.

·     Yetiştirilirken özel bir toprağa ihtiyaç duyulmamaktadır.

·     Nemi seven bir bitki türüdür.

·     22 adet dua çiçeği çeşidi mevcuttur.

Dua Çiçeği Bakımı

Dua çiçeğinin bakımının günlük olarak düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Sıcaklığa karşı hassas bir yapıda olan bu çiçek için uygun koşullar sağlanmalıdır. Çiçek konumlandırılırken özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Değişik bakı açılarına sahip olan evlerde konumlandırmaya dikkat edilmelidir. Sulama yapılırken bir düzen sağlanmalıdır. Yaz aylarında çok, kış aylarında ise az sulama yapmaya özen gösterilmelidir.

Dua Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Sıcağı seven bitki türleri arasında yer almaktadır. Sıcağı seven bir bitki olması sebebi ile soğuk havalardan korunması gerekmektedir. Eğer soğuk havalarda gerekli önlemler alınmazsa yapraklarda kurumalar meydana gelir. Dua çiçeği için ideal olan ortam sıcaklığı 23 derecedir.

Kış aylarında ise 18 dereceye kadar dayanıklılık göstermektedir. Kış aylarında yapraklarda kurumalar meydana gelse de yazın yeniden canlı yapraklar ortaya çıkacaktır. Sıcak havalardan hoşlanan bir bitki olsa da bu durum güneş ışıkları için geçerli değildir. Bu sebepten dolayı dua çiçeği için uygun olan ortamlar yarı gölge yerlerdir. Yapılması gerekenler arasında tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi mevsime göre sulama uygulaması yer almaktadır. Yaz aylarında sulama sıklığı artırılırken kış aylarında sulama sıklığı azaltılmalıdır. Sulama yapılırken dikkat edilmesi gereken konu suyun soğuk olmamasıdır. Aksi halde çiçekler çürüyecektir.

Dua Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Dua çiçeğinin çoğaltma işlemi oldukça kolaydır. Yeni elde edilen dua çiçekleri çok rahat bir şekilde yetiştirilebilir. Çoğaltma işlemi kök kısmından gelen taze ve yeni sürgünler ile gerçekleştirilmektedir. Belirlenen kökler dikkatli bir şekilde yerinden çıkarılmalıdır. Elde edilen kısım bir bardağın içerisine yerleştirilmelidir.

Elde edilen sürgünlerin kök kısımları tamamen suyun içerisinde olmalıdır. Köklerdeki filizlenmeler her gün düzenli bir şekilde takip edilmelidir. Daha sonra filizlenen dua çiçeği kaliteli bir toprakla beraber bir saksıya dikilmelidir. Dua çiçeğinin can suyu sprey şişesi yardımıyla verilmelidir. Zaman içerisinde dua çiçeği güzel bir gelişim sergileyecektir.

Dua Çiçeği Toprak ve Saksı Değişimi

Dua çiçeğinin toprak değişimi yapılırken bazı durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Toprak değişiminde dikkat edilmesi gereken konular ise şu şekildedir:

·     Kaliteli mineral içeriğine sahip olan toprak kullanılması gerekmektedir.

·     Toprak değişimi için uygun olan zaman bahar aylarıdır.

·     Dua çiçeğinin toprağı yılda bir defa olacak şekilde değiştirilmelidir.

Dua çiçeğinin yetiştirileceği saksının genel özellikleri ise şu şekildedir:

·     Dua çiçeğinin kök kısımlarının içerisinde rahat olabileceği geniş saksılar kullanılmalıdır.

·     Çiçek boyutundan bir miktar daha büyük bir saksı seçimi uygun olacaktır.

·     Alt kısmında delik bulunan saksılar dua çiçeğinin sağlığı açısından daha faydalı olacaktır.

Dua Çiçeği Nasıl Sulanır?

Dua çiçeği nemi seven bir bitki türüdür. Bu nedenle neme fazla ihtiyaç duymaktadır. Dua çiçeğinin toprağı düzenli aralıklar ile kontrol edilmelidir. Bu kontroller sayesinde eşit oranda su takviyesi yapılabilir. Yetiştirilen ortam kuru ise yüksek bir nem ihtiyacı duymaktadır. Özellikle yazın bitkinin nem dengesinin sağlanması için yapraklara da su püskürtülmelidir.

Dua çiçeğinin haftada bir defa sulanması idealdir. Dua çiçeğinin toprağı kuru olmamalıdır. Dua çiçeğinin sulaması yapılırken dinlendirilmiş su tercih edilmelidir. Çiçeği ılık su ile sulamak sağlığı açısından daha yararlıdır. Sulama yapıldıktan sonra saksı tabağında bulunan su dökülmelidir. Saksı tabağında su biriktiğinde bitki çürüyebilir.

Dua Çiçeğinin Anlamı

Çiçek adını, gece gündüz değişimi meydana gelirken sergilediği hareketlerinden almaktadır. Gündüzden geceye geçiş esnasında dua çiçeğinde fiziksel ufak farklılaşmalar ortaya çıkar. Gece saatlerindeyken dua çiçeğinin şekli, dua eden bir insanın ellerinin şekline benzemektedir. Çiçek adı da temelde buradan gelmektedir.

Dua çiçeğinin içerisinde yer aldığı cinsteki tüm çiçekler aynı hareketleri sergilediği için aynı isimle anılmaktadır. Dua çiçeği de adını aslında bakılırsa bu hareketlerden almaktadır.

Dua Çiçeği Yaprakları Neden Kurur?

Dua çiçeğinin yaprak kısımlarında kuruma meydana gelmesindeki nedenler şu şekildedir:

·     Bitkiye fazla sulama yapılması yapraklarının kurumasına yol açacaktır.

·     Yetiştirildiği ortamın havasına göre de yapraklar kuruyabilir.

·     Klima benzeri ısıtıcıların bulunduğu ortamlarda dua çiçeğinin yaprakları zarar görebilmektedir.

Dua Çiçeği Çeşitleri

Calathea Ecuadoriana: Dua çiçeğinin bu çeşidi tropikal nemli dağ ormanlarında gelişim göstermektedir. Bu türü yaprakları iridir. Aynı zamanda yaprakların üst kısımları koyu yeşil ve alt kısımları ise koyu kırmızı renklidir.

Calathea Louisae: Dua çiçeğinin bu çeşidi yaklaşık olarak 80 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Yaprak kısımlarında ise koyu ve açık renkli çizgiler bulunmaktadır.

Calathea Lancifolia: Bu türün yaprakları ince ve uzundur. Boyutları 45 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Yaprakların üst bölgelerinde koyu yeşil desenler bulunurken alt bölgelerinde morluklar bulunmaktadır.

Calathea Ornata: Bu türdeki dua çiçeklerinin yaprak yapısı ince ve uzundur. İlaveten üzerinde şerit biçiminde ince çizgili desenler bulunmaktadır. Bitkinin renk tonu soluk yeşildir. Calathea Makoyana: Bu bitkinin boyutları yaklaşık olarak 45 santimetreye erişmektedir. Yaprak kısımlarının zemin rengi soluk yeşildir ve üzerinde mürekkep lekesine benzeyen koyu yeşil desenler bulunmaktadır.

Calathea Roseopicta: Yaprakları fazlasıyla büyük olan bu bitkinin yapraklarının altı kırmızı damarları ise pembe-beyaz tonlardadır. Yaprakları ipeksi bir yapıya sahiptir. 50 santimetreye kadar uzayabilmektedir.

Calathea Orbifolia: Yaprak kısımları iri ve yuvarlak bir yapıdadır. Yaprakları beyaz ve açık yeşildir.

Calathea Warscewiczii: Dua çiçeğinin bu türünde sarı ve beyaz renkli çiçekler açmaktadır. Bitkinin yaprakları geniş ve yeşil renklidir.

Calathea Veitchiana: Dua çiçeğinin bu türü tropikal iklimlerde yetişmektedir. Yaprak kısımları kelebeğe benzemektedir. Yaprak yüzeyinde açık ve koyu desenler vardır.