Dikenler Tacı Çiçeği (Euphorbia) Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Dikenler tacı çiçeği yeşil yaprakları ile oldukça güzel bir görünüme sahiptir. Bu çiçeklerin bakımı kolay ve rahat olduğundan sıklıkla tercih edilmektedir. Dikenler tacı çiçeği aynı zamanda euphorbia mili adı ile de bilinmektedir. Ayrıca halk arasında kral tacı, yılbaşı dikeni, dikenli taç ve gelin kaynana çiçeği olarak da adlandırılmaktadır. Bakımı kolay bir şekilde yapılsa da dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Okurlarımız için bu yazımızda dikenler tacı çiçeği ile ilgili bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile açıklayacağız.

Dikenler Tacı Çiçeği Özellikleri

Dikenler tacı çiçeğinin gövde kısmında dikenler bulunmaktadır. Gövde kısmında bulunan bu dikenler bitkiyi dış faktörlere karşı koruyabilmek için değil, su tutma ve tırmanma görevini yerine getirebilmek için meydana gelmektedir. Dikenler tacı çiçeği çalı formunda olan bir bitkidir. Bu bitkinin dal ve yaprak kısımları 2 metreye kadar ulaşabilmektedir.

Dikenler Tacı Çiçeği Bakımı

Fazlasıyla dayanıklı süs bitkileri arasında yer alan dikenler tacı çiçeği kış mevsiminde -10 dereceye kadar dirençli bir şekilde kalabilmektedir. Ayrıca bu bitki yetiştirilirken detaylı bakım ve sulama ihtiyacı duymamaktadır. Dikenler tacı çiçeği kendi ihtiyacını kendisi karşılayabilmektedir. Gereken ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla havadaki nem ve suyu kullanmaktadır. Dikenler tacı bitkisinin çiçeklenme dönemi yaz aylarıdır. Bu dönemde daha sağlıklı ve hızlı bir gelişim sergileyebilmesi için sıklıkla sulama yapılması gerekmektedir. Eğer bitki nem oranı düşük bir ortamda yetiştiriliyor ise yapraklarına su püskürtmek gerekir.

Dikenler tacı çiçeği aydınlık ve güneş ışığı alan bölgelere yerleştirilmelidir. Bu ortamlarda daha iyi bir gelişim gösterecektir. Dikenler tacı çiçeği güneş ışığı olmayan karanlık ortamlarda bulunuyorsa çiçek açmama gibi bir durum ile karşı karşıya kalınabilir.

Güneş ışığını seven bir bitkidir ancak ışığı doğrudan almaması gerekir. Genç bitkilerde budama yapılmasına gerek yoktur. Uzun yıllardır yetiştirilen dikenler tacı çiçeği için budama işlemi gerekli olabilir. Budama uygulaması yapılırken bitkinin sürgünlerinin üçte iki oranında kısaltılması gerekir. Yılın her döneminde budama yapılabilir ancak nisan ve mayıs ayı budama yapılması için en elverişli zamandır.

Dikenler tacı çiçeğinin sütsü özü zehirlidir. Bu nedenden dolayı budama işlemi esnasında eldiven giyilmesi tavsiye edilmektedir. Sağlık açısından budamanın açık havalarda yapılması faydalı olacaktır.

Dikenler Tacı Çiçeği Renkleri

Bu bitkinin çiçek renkleri cinsine göre farklılık gösterebilmektedir. Dikenler tacı çiçeğinin renkleri estetik görüntüsünü tamamlar niteliktedir. Dikenler tacı renkleri arasında kırmızı, sarı ve beyaz renk yer almaktadır. Çiçekleri açan dikenler tacı bitkisi ekim ayından mart ayına kadar devam etmektedir. Çiçekleri ile dikkatleri üzerine çeken dikenler tacı bitkisinin çiçekleri kokusuzdur.

Dikenler Tacı Çiçeği Çoğaltma

Dikenler tacı çiçeğinin çoğaltma uygulaması bakımı gibi oldukça kolaydır. Çoğaltma için uygun olan zaman ilkbahar mevsiminin son zamanları olacaktır. Mayıs ayında dikenler tacı çiçeği çoğaltılabilir. Bitkinin sağlıklı bir gelişim sergileyen dalı kesilerek besin değeri yüksek nemli bir toprak içerisine dikilmelidir. Dikim işlemi sonlandıktan sonra can suyu verilmesi gerekir. Güneş alan ve hava akımı bulunan bir bölgede 2-3 bekletilen bitkinin toprağı kurudukça şu vermek gerekir. Dikenler tacı çiçeğini bu şekilde çoğaltabilir ve yeni bitkiler elde edebilirsiniz.

Dikenler Tacı Çiçeği Saksı Değişimi

Dikenler tacı çiçeği zehirli bir bitkidir. Bu sebepten dolayı bitkinin saksısı sadece gerekli olduğunda değiştirilmelidir. Dikenler tacı çiçeğinin saksısının değiştirilmesi için bitkinin kök ve gövde kısımlarının büyümesi gerekmektedir. Bitki böyle bir hale geldiğinde yeni bir saksıya transfer yapmak gerekir. Hızlı bir gelişim sergileyen dikenler tacı çiçeğinin saksısının her yıl değişimi yapılmalıdır. Daha yaşlı dikenler tacı çiçeklerinin saksısı ise gelişim hızlarına göre 3-4 yılda bir değiştirilmelidir. Yeni ekilecek olan saksının delikli olmasına dikkat edilmelidir. Saksının delikli olması ile su rahat bir şekilde dışarı süzülecek ve bitkinin fazla sudan dolayı hastalanması önlenecektir.

Dikenler Tacı Çiçeğinin Bakımındaki Püf Noktalar

Çiçeğin yerleştirildiği ortamın güneş ışığı alması gerekmektedir. Aynı zamanda toprağının belirli aralıklar ile havalandırılması gerekir. Yapılan aşırı sulamalar sonrasında bitki köklerinde çürüme meydana geleceğinden dikkatli olmak gerekmektedir. Dikenler tacı çiçeğinin bakımı yapılırken önemli olan püf noktalar şu şekildedir:

·     Dikenler tacı çiçeğinin toprağı kurumadan sulama yapılmamalıdır.

·     Sulamada kireçli su kullanılmaması gerekir. Kireçli sular çiçeğin yapısına zarar verir.

·     Kasım ve nisan aylarının arasındaki dönemde sulama azaltılmalıdır.

·     Gübre ilavesi yapılması için nisan ve eylül ayları arası uygundur.

Dikenler Tacı Çiçeği Yapraklarında Sararma

Dikenler tacı çiçeği yetiştiren birçok kişinin ortak şikayeti yapraklarında ortaya çıkan sararmalardır. Yapraklarda meydana gelen sararmalara pek çok etken sebep olabilir. Bu duruma en çok sebep olan etken sulamanın düzensiz bir şekilde yapılmasıdır. Yapılan az veya çok sulamalar sebebi ile dikenler tacı çiçeği zarar görmektedir. Ayrıca sulamada kullanılan suyun dinlendirilmiş olması gerekmektedir.

Toprak seçimi de bitkiyi doğrudan etkilemektedir. Bitkinin yetiştirilmesinde kullanılan topraklar verimsiz olduğunda hastalıklara daha açık bir durumda olmakta ve bitki düzgün bir şekilde gelişim sergilememektedir.

Dikenler tacı çiçeğinin yetiştirildiği ortam da bitkinin büyümesi için oldukça önemlidir. Bu bitki bol ışık alan ortamlarda bulunduğunda mutlu olmaktadır. Eğer bulunduğu ortam az ışık alan bir durumda ise yaprakları çelimsiz olacaktır.

Bitkiyi direk olarak etkileyen faktörlerden biri de ortamın sıcaklığıdır. Dikenler tacı çiçeği -10 dereceye kadar dayanabilen bir yapıya sahiptir. Ancak ne kadar dayanıklı olursa olsun uzun süre düşük sıcaklığı olan ortamlarda bulundurulmamalıdır. Aksi taktirde bitki sararacak hatta ölecektir.

Dikenler Tacı Çiçeği Tehlikeli midir?

Dikenler tacı çiçeği tehlikeli olan bitkiler arasında yer almaktadır. Süt otu olarak adlandırılan süt özleri küçük bir baskıyla bile dışarı çıkabilmektedir. Bu sıvı cilde zarar vererek solunum sisteminde hasar meydana getirmektedir. Solunum sisteminde bulunan mukoza zarlarını yakan bu sıvı ayrıca ciddi ağrılar yaşanmasına yol açmaktadır. Süt özü cilde bulaşır bulaşmaz temizlenmelidir. Ciddi bir etki meydana geldiğinde bir doktora başvurmak gerekir. Bu nedenlerden dolayı dikenler tacı çiçeği evcil hayvan ve küçük çocukların olduğu evlerde bulundurulmamalıdır. Ancak yetiştirilmek isteniyorsa evcil hayvan ve çocukların ulaşabileceği ortamlardan uzak tutulmalıdır.