Çiçeklerinizi Canlı Tutacak Harika Yöntemler

Cam kenarlarında yer alan yeşil bitkiler yaşamımıza renk katan canlılardır. Bilhassa bahar aylarında bulundukları ortama farklı bir hava katarlar. Ayrıca bitkiler salonların ve ofislerin vazgeçilmeyen dekor ürünleridir. Sebebi tam anlamı ile bilinmese de bazı kişiler bitki yetiştirme konusunda hiç sıkıntı çekmese de bazı kişiler çok çaba harcamasına rağmen bitkilerinin ölümü ile sonuçlanmaktadır. Bitki yetiştirmekten hoşlanan ancak başarılı olamayan kişilerin bilmesi gereken bazı ince noktalar bulunmaktadır. Bu yazımızda çiçekleri canlı tutacak yöntemler hakkında bilgilendirme yapacağız.

Nem İhtiyacı

Saksıda yetişen bitkilerin solup yaprakların dökülmesi ve bitkinin tamamen ölmesinin en büyük sebebi, yapılan fazla sulamalardır. Çok fazla yapılan sulama işlemi bitkilerin kök kısımlarının çürümesine yol açmaktadır. Bitkinin kök kısımlarının çürümesi sonucunda ise yapraklar dökülür ve git gide sararmaya başlar.

Bir çiçeğin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, parmağı toprağın birkaç santimetre altına batırmaktır. Şayet bitkinin kök kısımlarında hafifte olsa nem bulunuyor ise sulama yapılmasına gerek yoktur. Ancak kontrol edilmesine rağmen hala tereddüt ediliyor ise sulama birkaç gün sonraya ertelenebilir.

Bulunduğu Konum

Kış mevsiminde saksıda yetişen bitkiler üşür ve şoka girer. Yaprak ve gövde kısımlarında yumuşama ve eğilme gözlenir. Böyle bir durum meydana geldiğinde birçok kişi bitkinin susuz kaldığını düşünerek su takviyesi yapmaktadır. Ancak bitkiye verilen su onun daha fazla zarar görmesine neden olmaktadır. Diğer bir yandan aşırı derecede güneş ışığına maruz kalan bitkilerin yapraklarında yanma ve toprağında sertleşme görülür. Bu sebepten dolayı, hiçbir bitki türü bilhassa sulama işlemi ardından, doğrudan güneş ışığının olduğu bir bölgeye yerleştirilmemelidir. Ev ortamında yetiştirilen bitkilerin kalorifer ve pencereden uzak, ancak aydınlık bir yere konumlandırılması uygun olacaktır.

Işık İhtiyacı

Bitkilerin sağlıklı bir gelişim sergilemesinde güneş ışığı çok önemli bir role sahiptir. Bitkinin renginde git gide açılma meydana geliyor ve yaprakları düzensiz bir şekilde yayılım gösteriyor ise, bu bitkinin güneş ışığına ihtiyaç duyduğuna işaret etmektedir. Bazı saksı bitkileri loş ışığın olduğu ortamlarda uzun süre boyunca canlılığını koruyabilirler ancak bir süre sonra onlarda zarar görmeye başlayacak ve ölümleri ile sonuçlanacaktır.

Sulamaya Uygun Saksı Seçimi

Saksının bitki ile kıyaslandığında ne çok ufak ne de çok büyük olması uygun olmamaktadır. Mühim olan, kök kısımlarının aşırı derecede yayılım göstermeden, rahat bir şekilde gelişim sergileyebilmesidir.

Seramik saksıların içerisinde kök kısımları daha kolay bir şekilde hava alırlar. Ancak seramik saksılarda toprak daha hızlı kurur. Şayet sulama yapılırken sürekli fazlaya kaçılıyor ise seramik saksı uygun olan seçenektir. Plastik saksılar içerisinde kök kısımları daha eşit yayılır, suyun buharlaşması zor bir hale gelir.

Palmiye bitkisinin kök kısımları uzundur. Bu sebepten dolayı daha derin saksılar içerisine ekim yapılmalıdır. Orkideler için ideal olan saksılar fazla delikli olan saksılardır. Menekşeler, yapraklarının üzerinde su bulunmasından hoşnut olmazlar. Kalanchoe ise maden sodasından hoşnut olmaktadır.

Besin Takviyesi

Bitkilerin güzel ve güçlü bir görünüme sahip olunması arzu ediliyor ise besin takviyesi yapılması gerekmektedir. Bahar aylarından başlanarak yaz aylarına kadar toprağa gübreleme yapılmalıdır. Bitki hem gelişmek hem de yeşil renge sahip olmak için azota ihtiyaç duymaktadır. Çiçeklenmek ve meyve vermek içinse fosfor gereklidir. Bitkinin dayanıklı olmasını sağlayan madde galyumdur. Ancak en doğru seçenek hazır kombine hazır bitki gübrelerinden tercih etmektir.

Saksı Değişimi Toprağa Bağlı Olmalı

Şayet bitki sap kısımlarından hafif bir şekilde çekildiği zaman, saksıdan ayrılmaya başlıyor ise, saksının değiştirilme zamanının geldiğine işaret etmektedir. Başka belirtiler ile de saksının değiştirilme zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür: Toprak artık bir orman toprağı gibi güzel bir kokuya sahip değilse, topaklanma yaşanıyorsa ya da üst yüzeyinde bir tabaka meydana geliyorsa saksı değişimi yapılmalıdır.

Çiçeklere Göre Bakımlar

·     Eritrina (Mercan Ağacı): Bu bitki türü aydınlık ortamları fazlasıyla sevmektedir. Aşırı derecede sıcak ortamlar mercan ağacı için uygun değildir. Ayrıca nemli ortamları arzu ederler. Az miktarda su ile her gün sulama yapılmalıdır.

·     Malezya Orkidesi: Sıcak havalarda mutlu olan bir bitki türüdür. Sulama için kireçsiz su kullanılmalıdır. Kireçsiz su elde edebilmek için musluk suyu bir gün boyunca dinlendirilmelidir. Sulama yapılırken direk kök kısımlarına su verilmemelidir.

·     Kaktüs: Doğrudan gelen güneş ışığı onları son derece mutlu etmektedir. Kış aylarında en çok 10 derece hava sıcaklığına karşı direnç gösterebilirler. Nem oranı kesinlikle %60’ın altına inmemelidir.

·     Tillandsia: Direk güneş ışığı almayan sıcak ortamlarda ve ıslak olmayan nemli yerlerde mutlu olurlar ve egzotik çiçekler açarlar.

·     Gardenya: Direk güneş ışığı almayan aydınlık ortamlarda, son derece güzel çiçekler açarlar.

·     Hibiskus: Direk gelen güneş ışıklarından mutlu olmazlar. Bitkinin üzerine sık sık su püskürtülmelidir.

·     Madagaskar Yasemini: Aydınlık ortamlardan hoşnut olmaktadır. Kış aylarında 12-16 derece, yaz aylarında ise 18-22 derece sıcaklık bitki için idealdir. Ayrıca bitki tomurcuklandığında yer değişimi yapmamak gerekmektedir.

·     Kalanchoe: Yılın her döneminde aydınlık ve güneşli ortamlarda bulundurulması gerekmektedir. Kış aylarında da çiçek açmaktadır. Çiçek açma evresi tamamlandıktan sonra budama yapılmalıdır.

·     Peperomya: Devamlı olarak nemli ortamlarda bulundurulması gerekmektedir. Kış aylarında ayda bir defa, yaz aylarında da ayda iki defa gübreleme yapılmalıdır.

Her bitkinin farklı şekillerde bakım ihtiyaçları bulunmaktadır. Bitkinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bakım yapılması gerekmektedir. Bu sayede bitki her daim canlı kalmaya devam edecektir.