Çiçek Dikerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ev ortamını daha sağlıklı bir hale getirmek ve kendini iyi hissetmek için çiçek yetiştiriciliği ile uğraşmak mükemmel bir seçenektir. Çiçek yetiştiriciliği ile uğraşmaya başlamadan önce nasıl dikilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Aksi taktirde dikim sırasında yapılan ufak hatalar sonucunda çiçek yeteri kadar gelişim gösteremez hatta solabilir.

Odaları ya da balkonları renkli çiçekler ile donatmak kişinin kendini psikolojik olarak iyi hissetmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda sağlık açısından da pek çok fayda sağlamaktadır. Sağlık ve psikolojik açıdan sağladığı yararlar dışında mükemmel dekor unsurlarıdır. Çiçekler bulundukları ortama farklı bir hava katarlar. Çiçek yetiştiriciliğine başlarken atılması gereken ilk adım çiçeğin dikilmesidir. İdeal olmayan saksılar, yeteri oranda minerallerden noksan toprak ve dikme aşamasında atılan yanlış adımlar çiçeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yazımızda siz okurlarımız için “çiçek dikerken dikkat edilmesi gerekenler” konusu hakkında bilgilendirme yapacağız.

Saksı Altında Drenaj Deliği Olanlardan Tercih Edilmeli

Dikim yapılacak çiçek türüne karar verildiyse bir sonraki adım uygun saksının seçilmesi olacaktır. Kullanılacak olan saksının alt kısmında fazla suyun tahliye edilebilmesi için delik bulunması gerekmektedir. Yeni alınacak olan saksının alt kısmında delik bulunmayabilir. Ancak bazı saksıların alt kısımlarında delik açılacak noktalar belirgin hale getirilmiştir. Bu delikler tornavida yardımıyla açılmalıdır. Aksi taktirde, alt kısmında delik bulunmayan saksılardaki çiçeklerin kök kısımları aşırı derecede sulama mevzu bahis olduğunda kısa zaman içerisinde çürür.

Saksının Alt Kısmına İnce Çakıl Taşları Yerleştirilmeli

Bu adım yerine getirilmediğinde herhangi bir sorun meydana gelmemektedir. Ancak kök kısımlarının hava alması ve fazla suyun tabana inmesi yönünden çakıl taşları mühimdir. Saksının taban kısmını tamamen kaplayacak biçimde ince çakıl taşları yerleştirilmelidir. İnce çakıl taşlarına diğer bir seçenek olarak ufak çakılları bulunan deniz kumu da kullanılabilir.

Kaliteli Toprak Kullanılmalı

Çiçeklerin daha sağlıklı bir şekilde gelişim sergileyebilmesi için mineral açısından zengin kaliteli toprakların kullanımının tercih edilmesi gerekmektedir. Kaliteli içeriğe sahip olan topraklar çiçekçilerde paket halinde satışa sunulmaktadır. İçeriği konusunda inceleme yapılarak kaliteli topraklar temin edilmelidir. Genellikle 1 paket toprak, dikim yapılacak bir çiçeğin saksısı için yeterli olmaktadır.

Çiçek Saksı İçerisine Yerleştirilmeli

Sıraladığımız tüm işlemler eksiksiz bir şekilde tamamlandıktan sonra sıra çiçeğin dikilmesi aşamasına gelmektedir. İlk olarak çakıl taşlarının üzerine biraz toprak serpiştirilmelidir. Sonrasında çiçeğin sap kısmı saksıya ortalanarak dik bir şekilde yerleştirilmelidir. Bir elle çiçek tutulurken diğer elle toprak aktarılmalıdır. Arada sırada parmaklar ile toprağa baskı uygulanmalıdır. Ancak baskı yapıldığı sırada kılcal köklerde zarar vermemek amacıyla fazla basınç yapmaktan uzak durmak gerekmektedir. Son aşamada dikim tamamlandıktan sonra çiçeğe can suyu verilmelidir.

Çiçek uzamaya başladığı zaman sağa sola eğilmeye başlayabilir. Bu duruma engel olabilmek için yan tarafına bir çıta saplanıp çiçek için bir destek oluşturulmalıdır. Her çiçek çeşidinin farklı oranlarda güneş ışığına ve suya ihtiyacı bulunmaktadır. Yetiştirilmek istenilen çiçek çeşidi hakkında gerekli bilgilendirmelerin tamamına hâkim olmak gerekmektedir. Çiçeğin sağlıklı bir gelişim sergileyebilmesi için gerekli olan tüm koşullar eksiksiz bir şekilde sağlanmalıdır.

Çiçek Ne Zaman Dikilir?

Çiçek dikmek için en ideal zaman merak edildiğinde Mart ve Nisan geçiş ayları olduğu için dikim yapabilmek için en uygun olan zamanlardır. Ekim yapılmak istenilen bitki tohum halinde ise çiçeklenme döneminden 4 ay önce dikmek gerekmektedir. Toprak sık halde olmamalı, geçirgen bir yapıya sahip olmalıdır. Toprağın su ve havayı geçirebilen özellikte olması gerekmektedir. Toprak yüzeyi elle veya varsa ufak bir tırmık aracılığı ile taranmalıdır. Bitki tohumları belirli aralıklar bırakılarak toprağa serpiştirilmelidir. Bir bölüm toprak ile, üzerinde ufak bir tabaka olacak biçimde kapatılmalı ve tırmıkla tohuma zarar vermeyecek biçimde hafif temaslar ile gezdirilmelidir.

Son aşamada can suyu verilerek işlem tamamlanmalıdır. Bu noktada dikkatli olunması gerekli olan husus suyu sabit ve basınçlı bir şekilde vermek yerine, el ile yağmur etkisi oluşturularak toprağın üzerinde dolaştırılmalıdır. Çiçeğin yetiştirilmesi için tercih edilen konum da büyük bir öneme sahiptir. Çiçeğin güneşli mi yoksa gölge alanlarını mı sevdiği hakkında tam olarak bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Güneş ışığından hoşlanan bir bitki çeşidi ise öğleden sonra güneş görebileceği bir alana yerleştirilmelidir. Eğer bitki gölge alanlardan hoşnut oluyor ise yalnızca sabah güneşi alabileceği bir yere yerleştirmek gerekmektedir. Bu konuda dikkatli olunduğu sürece çiçek gayet sağlıklı bir şekilde gelişim sergileyecektir.

Çiçekler ve Dikim Yapılacak Zamanlar

Sümbül: Sümbülün ekilmesi için en ideal olan zaman eylül ve ekim aylarıdır. Sümbülün ekimi sırasında kaliteli ve gübreli toprak kullanılmalıdır. Bitki yaklaşık olarak 15 santimetre derinlik ve yan bölümlerinde de 20-30 santimetreye yakın mesafeler ile dikim gerçekleştirilir. Bitki yaklaşık olarak 5-6 ay kadar sonra filiz vermeye başlayacaktır. Çiçeğin soğanı topraktan sökülmemelidir. Mevsimi geldiği zaman yeniden açacaktır.

Nergis: Bu çiçekin dikimi yalnızca bir defa yapılır ve çiçek kendiliğinden çoğalmaya devam eder. Nergisin en fazla bilineni sarı renkli olanlarıdır. Ancak farklı renklere de sahip olabilmektedir. Bahçenin güneş gören veya hafif gölgeli alanlarına yerleştirilmelidir. Dikimi yapılması için en uygun zaman eylül ayının ilk günleridir. 10-15 santimetrelik derinlik dikim için idealdir. Yaklaşık olarak 5 ay geçtikten sonra çiçeklenmeye başlarlar.

Frezya: Soğanlı bir bitki türü olan frezya havadar ve güneş gören yerlerden hoşnut olmaktadır. Genel olarak nisan ayında dikim yapılmaktadır. 5 santimetre derinlik ve yan kısımlardan 10-15 santimetrelik aralıklar bırakılmalıdır. Sudan hoşlanan frezyanın düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Çiçeklenme zamanı temmuz ve ekim ayları arasındadır. Frezya belirli bir zaman geçtikten sonra kuruduğunda titiz bir şekilde sökülüp kuru bir toprakta muhafaza edilmeli ve bahar aylarında yeniden dikilmelidir.