Begonvil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Begonvil çiçeği 768 yılında Brezilya’da keşfedilmiştir. Bitkinin Latince ismi bougainvilea olarak bilinmektedir. Begonvil çiçeği özellikle yazlık iklim bölgelerinde sıklıkla tercih edilen bir çiçek türüdür. Akdeniz iklimi olan bölgelere uyumlu bitkilerdir. Çiçekleri renkli olan begonvil çiçeğinin gövde kısmı sarmaşık şeklindedir. Oldukça hoş bir kokuya sahip olan begonvil çiçeği süs bitkileri arasında yer almaktadır. Begonvil çiçeği aynı zamanda gelin duvağı ve bodrum çiçeği isimleri ile de bilinmektedir. Yaz aylarında renkli çiçeklere sahip olan bitki kış aylarında çiçeklerini dökmektedir. Rodos çiçeği ismi ile de anılan bitkinin çiçek renkleri arasında turuncu, sarı, açık pembe ve mor yer almaktadır.

Begonvil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Begonvil çiçeklerine doğru bakımlar uygulandığında 10-15 metre arasında uzayabilmektedir. Bu nedenden dolayı begonvil yetiştirecek olan kişilerin saksı seçimlerinin büyük ve geniş olması gerekir. Nemli ve sıcak havaların olduğu ortamları seven begonvil çiçeğinin sulanması konusunda da dikkatli olunmaktadır. Yaz aylarında haftada iki defa sulama yapılırken kış aylarında sulama sıklığı azaltılarak haftada bir defaya düşürülmelidir.

Bitkinin direk güneş ışığı alan ortamlardan uzak tutulması gerekmektedir. Her ne kadar güneş ışığından hoşlansa da direk aldığında zarar görmektedir. Hava değişimlerinden etkilenme gibi bir durum olabileceğinden bitki dış mekanlara yerleştirilmemelidir. Kış mevsimi geldiğinde ortam sıcaklığı 12-13 derece civarında olmalıdır. Begonvil çiçeği soğuk havalardan korunmalıdır. Soğuk havalarda bahçelere ekilen begonvil çiçeği korunmadığında solabilmektedir.

Begonvil Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Begonvil çiçeği güneşi seven bir bitki olduğundan dolayı soğuk hava olan kırsal iklimlerde yaşamamaktadır. Ayrıca aşırı derecede yapılan sulamalar çiçeklerin dökülmesine ve bitkinin kurumasına yol açmaktadır.

Begonvil sarmaşığı olarak da bilinen bitkinin boyutları fazlasıyla uzun olabilmektedir. Bulunduğu yerde bir sarmaşık gibi tutunarak gelişim sergilemektedir. Bu bitkinin çiçek kısımları farklı farklı renklerde olabilmektedir. Çiçeklenen bitki haziran ayından ekim ayına kadar bu şekilde kalmaya devam etmektedir.

Begonvil Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Begonvil çiçeğini çoğaltabilmek için farklı farklı yöntemler bulunmaktadır. En fazla tercih edilen çoğaltma yöntemi ise tepe çeliği yöntemidir. Tepe çeliği yönteminde, ilkbahar mevsiminde havaların ısınmaya başlaması ile beraber begonvil çiçeğinin genç ve olgun dalından 10 santimetre kadar kesmek gerekmektedir. Alt kısımlardaki yaprakları da atılarak kesilen bitkinin dalı, suyu iyi bir şekilde süzen ve havadar olan bir toprağa ekilmelidir.

Bu şekilde çoğaltılacak olan bitkinin kapalı ve şeffaf ışın alan bir kabın içerisinde veya poşette bulundurulması gerekir. Bu şekilde sera etkisi oluşturularak begonvil çiçeğinin çoğaltma uygulaması hızlandırılmış olur. Köklenme meydana gelene kadar haftada bir gün kabın içerisinde çıkarılarak dinlendirilen bitki dalının köklenmesi 6-8 hafta kadar sürmektedir. Köklenmiş olan bitki dalının kaptan ayrılarak güneşe ve toprağa alıştırılması gerekmektedir.

Begonvil Çiçeği Büyütülmesi

Begonvil çiçeği güneş ışığı ve sıcak havayı seven bir bitkidir. Uygun yetiştirme koşulları sağlandığı taktirde güzel bir gelişim sergilemektedir. Ancak sarmaşık formunda olan bu bitkinin daha hızlı bir gelişim sergilemesi arzu ediliyorsa yapılacak bakımlar ve budama işleminin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Budama uygulaması begonvil çiçeğinin türüne göre farklılık göstermektedir.

Begonvil Çiçeği Budaması İçin Uygun Zaman Nedir?

Begonvil çiçeklerinde gerçekleştirilen budama işlemleri bitkinin gelişimi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bitkinin gövde kısmı kalınlaşmaya başladığında dallarda artış, çiçeklerde ise azalma meydana gelmektedir.

Bitkinin budanması için en uygun olan zaman ilk çiçeklenme döneminin sonrasıdır. Kış mevsimi sonu veya bahar aylarının başında gerçekleştirilen budama uygulaması bitkiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Begonvil çiçeğinin bodur türü için uygun olan budama uygulaması ise kış sonunda yapılmalıdır.

Begonvil Çiçeği Ne Zaman Dikilir?

Begonvil çiçeğinin bazı türleri yılın her döneminde ekilmeye uygundur. Ancak begonvil çiçeğinin fidanlarının dikilmesi için en uygun olan zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu mevsimlerde dikimi yapılan begonvil çiçekleri toprağa daha iyi bir şekilde tutunacağından hızlı bir gelişim sergileyecektir.

Begonvil Çiçeği Kış Mevsimi Koruması

Begonvil çiçeği tropik bir bitki türü olduğundan yetiştirilmesi için uygun olan yerler ılıman iklimin yaşandığı yerlerdir. Dayanıklı bir bitki çeşidi olan begonvil çiçeği için detaylı bakımların yapılmasına gerek yoktur. Doğru koşullar altında yayılmacı bir özellik sergilemektedir.

Kış ayları geldiğinde bitkinin yetiştirildiği ortam sıcaklığının 12-15 derece arasında olması gerekmektedir. Bitkinin soğuk havalardan etkilenmemesi için dikkat etmek gerekmektedir.

Begonvil Çiçeği Türleri

Begonvil çiçeğinin iki farklı türü bulunmaktadır. Sarmaşık begonvil ve begonvil çiçeği olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki begonvil türü de dış ortamlarda yetiştirilmek için uygun özelliklere sahiptir. Ancak dış mekanlarda yetiştirilecekse sıcaklıklar göz önüne alınmalıdır. Ilıman iklimden hoşlanan bir bitki olduğundan soğuk havalarda olumsuz etkilenecektir. Renklerine göre de ayrılan begonvil çiçekleri arasından en fazla mor begonvil çiçekleri tercih edilmektedir.

Mor Çiçekli Begonvil

Mor çiçeklere sahip olan begonviller en fazla tercih edilen begonvil çiçekleri arasındadır. İlkbahar aylarından itibaren çiçekleri açmaya başlayan mor çiçekli begonviller ekim ayına kadar çiçekli kalmaya devam etmektedir. Ancak mor çiçekli begonviller soğuk havalarda gelişim göstermemektedir. Sıcak ve kurak iklimlerde gelişim sergileyen mor çiçekli begonvillerin boyutları 6 metreye kadar ulaşabilmektedir.

Kuru Begonvil Nasıl Canlanır?

Begonvil çiçeklerinin bakımı kolay olsa bile doğru şekilde yapılmadığında solma ya da kurumalar meydana gelebilmektedir. En son aşamada ise bitkinin ölümü ile sonuçlanmaktadır. Kuruyan begonvillerin yeniden canlanabilmesi için kapsamlı bir budama işleminin yapılması gerekmektedir. Bitkinin canlı kalan kısımları hariç hasar gören tüm bölümlerde budama yapılmalıdır. Budama işleminin ardından bitkinin sulanması gerekmektedir. Olumsuz etki edebilecek rüzgar ve soğuktan korunarak bitki dinlendirilmelidir. Ayrıca besin değeri yüksek gübreler ile bitkinin canlanmasına yardımcı olunabilir.